Naše smrzavanjem-osušeno voće

Sušenje smrzavanjem (ili liofilizacija) proces je dehidracije tijekom kojeg se proizvod koji se treba osušiti prvo smrzava, a nakon toga se, uz smanjenje okolnog tlaka, polako dodaje toplina kako bi smrznuta voda iz sirovine nestala". Preciznije, led prelazi izravno iz čvrstog u plinovito stanje, izbjegavajući fazu tekućeg stanja.

 

Detaljan opis postupka sušenja smrzavanjem je sljedeći: ako se tlak spusti na nekoliko milibara, voda sublimira iz krutog stanja (tj. led), što znači da kada se dovede toplina, led se ne pretvora u vodu, već prijelazi u plinovito stanje, bez da prolazi kroz tekuću fazu. To se događa pod vrlo niskim tlakom, obično ispod 6 milibara. Stoga, proizvod se prvo smrzava, stavlja u vakuumsku komoru u kojoj je okolni tlak smanjen na manje od 6 milibara. Nakon toga, nije potrebno nikakvo zagrijavanje: dovoljno je proizvod vrlo sporo dovesti na sobnu temperaturu. Na primjer, kako bi se dobile jagode iz smrznutih jagoda, nije potrebno više od 20-24 sata.


Postoje dvije glavne prednosti sušenja smrzavanjem u usporedbi s drugim tradicionalnim metodama sušenja. Kao prvo, ne troši se velika količina topline te stoga toplina ne oštećuje vrijedne sastojke sirovine. Vitamini se ne otapaju, proizvod zadržava svoju boju i okus, a ne uništava se ni fruktozni sadržaj. Kao drugo, tijekom procesa sušenja smrzavanjem, nema oblika tekuće vode, odnosno ne događa se isparavanje. Stoga vrijedni sastojci poput nutritivnog sadržaja ne izlaze iz voća s vodom koja isparava, nego ostaju u njemu.

Naše smrzavanjem-osušeno voće