Skladištenje i konzumacija

Kako čuvati čokoladu

 

Čokoladu je najbolje skladištiti u suhim i tamnim  prostorima bez intenzivnih mirisa (relativne vlažnosti 65%) . Optimalna temperatura skladištenja je  između 12 i 20 °C, tako da čuvanje u hladnjaku nije potrebno. U takvim  uvjetima naša se čokolada može čuvati do godinu i pol dana, iako na rok  upotrebe također utječu i dodaci koji se dodaju čokoladi. Uz uvjet da čokolada ne izgubi na kvaliteti, kod nekih kombinacija dodataka  rok uporabe iznosi četiri mjeseca. Kod bijelih i  mliječnih čokolada uobičajni rok upotrebe je godinu dana.Na ambalaži čokolade nalazi se ljepljiva vrpca u slučaju da se nakon otvaranja  čokolade sva ne konzumira. Na taj način se  štiti od vlage.

Kako kušati čokoadu


Prije degustacije, ukoliko je čokolada bila čuvana u hlanoj prostoriji,  preporuča se da se je neko vrijeme ostavi na sobnoj temperaturi
Opitmalana temperatura za konzumaciju čokolade iznosi oko 20 °C.
Nakon otvaranja čokolade, prije nego nestrpljivo krenete kušati, prvo  promotrite njenu površinu.
Ako je čokolada bila kvalitetno napravljena, njena površina se mora sjajiti.  Nakon toga provjerite miris. Morate osjetiti čisti miris čokolade kako se stapa s probranom kombinacijom dodataka. To se naročito odnosi na  čokolade posute liofiliziranim voćem. Radi se o intenzivnom mirisu koji je  dorastao mirisu svježeg voća.
Nakon što ste se nauživali mirisa prijeđite na temeljni vizualni pregled  čokolade, jer svaka chocoMe čokolada nudi i jedinstveni vizualni užitak.

Sada ste spremni za degustaciju. Odlomite komad čokolade te pri tom  obratite pažnju na zvuk lomljenja. Kristalna struktura kvalitetnog kakao  maslaca daje naročiti zvuk pri svakom lomljenju. Linija lomljenja mora biti  ravna, čokolada se ne smije mrviti. Ako se kroz nekoliko trenutaka  čokolada počne topiti u vašm rukama to je poradi toga što u našim čokoladama koristimo isključivo 100% kakao maslac, bez bilo kakvih  dodatnih arašidnih ili biljnih masti.
Stavite komad čokolade u usta, najbolje na jezik, i pričekajte da se počne  topiti. Da bi ste iskusili okus dodataka okrenite je u ustima te zagrizite.  Na koncu, promotrite koliko dugo vam u ustima ostaje okus čokolade i dodataka.
U slučaju da kušate nekoliko vrsta čokolada s raličitim dodacima  zaredom, savjetujemo vam da nakon svake degustacije usta isperete  pitkom vodom ili ih osježite jabukom.
Iako kava posebno ide s čokoladom, ne preporučamo je između  degustacija, jer ona pobuđuje iste osjetilne živčane završetke kao i  čokolada.